Már a köldökzsinórvérből is lehet a későbbi ételallergiára következtetni

Már a köldökzsinórvérből is lehet a későbbi ételallergiára következtetni

 

Napjainkban a csecsemő- és kisgyermekkorban kialakuló ételallergiákat elsősorban az élet első néhány hónapjában jellemző életmóddal (anyatejes vagy tápszeres táplálás, háziállatok közelsége stb.) hozzák összefüggésbe, miközben kiderült az, hogy már a köldökzsinórvér is tartalmaz egy későbbi allergia kifejlődésére utaló jeleket.

Ausztráliában több mint 1000 gyermek köldökzsinórvéréből vettek megszületésükkor mintát, illetve a gyermekek egy éves korában allergiatesztet végeztek az esetleges ételallergiáik kimutatására.

Kiderült, hogy azoknál a gyermekeknél, akik egy éves korukra valamilyen élelmiszerallergiában szenvedtek, a köldökzsinórvér nagyobb mennyiségben tartalmazott az immunrendszeri védekezésben lényeges szerepet betöltő monocitákat. Az ételallergiára hajlamos gyermekeknél nemcsak, hogy nagyobb koncentrációban voltak jelen a monociták a köldökzsinór vérében, de „támadásra készebb” állapotot is mutattak.

A felismerés kétségkívül érdekes és új távlatokat nyithat meg az allergiák kialakulásának megértésében és a kórkép diagnózisában egyaránt. Egyelőre azonban még nincs lehetőség arra, hogy rutinszerűen teszteljék az újszülöttek köldökzsinór véréből azt, hogy mekkora eséllyel lesznek később ételallergiásak.

 

Forrás:

Science Translational Medicine

http://stm.sciencemag.org/content/8/321/321ra8