Vigyázzon, nehogy orrspray- vagy orrcsepp-függővé váljon!

Vigyázzon, nehogy orrspray- vagy orrcsepp-függővé váljon!

 

Nem mindegy, hogy mit fúj vagy csepegtet az orrába, ha allergiás. Míg a patikaszerek bizonyos típusai csak néhány napon keresztül használhatók, addig mások hosszú távú alkalmazása is biztonságos.

Tengeri sós készítmények

A sóoldatok és tengeri sós készítmények a szó szoros értelmében vett hatóanyagot nem tartalmaznak. Ezek a sós vizes szerek „mosó”-hatásuk révén mossák ki az orrváladékot, valamint távolítják el az orrnyálkahártyán található allergéneket. A bennük lévő tengeri só nem pusztán nátrium-kloridot tartalmaz, hanem többféle makro- és mikroelemet is (pl. vas, réz, mangán, cink), ami segít az irritált orrnyálkahártya működésének helyreállításában.

A megfelelő koncentrációban sót tartalmazó készítmények finoman tisztítják az orr nyálkahártyáját, elősegítik a könnyebb légzést. A varázsszó a sok terméken szereplő „izotóniás” vagy „fiziológiás” jelleg, „izotóniás” vagy „fiziológiás” koncentráció. Ez 0,9 %-os nátrium-klorid (konyhasó) koncentrációnak felel meg, ami azt jelenti, hogy egy liternyi vízben 9 g nátrium-klorid, vagy azzal egyenértékű só található; ekkora só-koncentráció egyenértékű ugyanis a szervezet víztereiben, így a vérben uralkodó só-koncentrációval.

Számos márkanéven sorakoznak a patikai polcokon a tengeri sós orrspray-k, kisebb-nagyobb kiszerelések vásárolhatók belőlük, gyakorlatilag 20 ml-től 100 ml-ig terjed a választék. Az izotóniás készítmények akár már az újszülötteknél is alkalmazhatók két hetes kortól. Mivel a készítményeknek mellékhatásuk nincs, túladagolásuk nem lehetséges, olyan gyakran alkalmazhatók és olyan hosszú időn keresztül, ahogy arra szükség van.

 

Érösszehúzó orrcseppek, orrspray-k

Az érösszehúzó hatóanyagú orrcseppek vagy orrspray-k szükség esetén, legfeljebb napi 2-3 alkalommal történő használata gyors és tartós enyhülést hozhat, és az allergiás betegek is „levegőhöz juthatnak”. Az orrnyálkahártyán alkalmazható érszűkítő hatóanyagok skálája széles – pl. xilometazolin, tramazolin, oximetazolin, nafazolin. A felsorolt hatóanyagok számos készítménye, orrcseppek és orrspray-k széles választéka vásárolható meg a gyógyszertárakban vény nélkül.

Szem előtt kell azonban tartani, hogy nem tartós használatra szánt szerekről van szó. Ügyelni kell arra, hogy az érösszehúzó hatású orrcseppeket/orrspray-ket NEM ajánlott egyhuzamban 5-7 napnál tovább alkalmazni. Ebben az esetben ugyanis éppen ellenkező hatás következhet be, mint ami a kezelés célja volt: az orrnyálkahártya duzzanata kiújulhat, romolhat az orrüreg átjárhatósága. Sok beteg emiatt szinte „érösszehúzó-függővé” válik, és egy idő után a múlni nem akaró, esetleg egyre romló orr-panaszait próbálja orvosolni újabb és újabb adag érösszehúzóval.

Összefoglalva: az érösszehúzó hatóanyagú orrspray-k vagy orrcseppek alkalmazása csak rövid távon lehet – kiegészítő – megoldás az allergiás panaszok enyhítésére.

 

Antihisztaminos orrspray

Alapszabály, hogy az allergia kezelésére elsősorban az allergiás reakció eredményeként felszabaduló hisztamin hatását kivédő úgynevezett antihisztaminok alkalmasak. Az allergiás orrpanaszokat hatékonyan enyhítő, antihisztamin hatóanyagot (azelasztin) tartalmazó készítmény orrspray-ként kapható a gyógyszertárakban.

Az antiallergiás hatású orrspray napi kétszer alkalmazandó, és előnye, hogy gyors, mindössze kb. 15 perces hatáskezdet jellemző rá. Azelasztint tartalmazó orrspray már 6 éves kortól adható a gyerekeknek. Mivel az azelasztinnal szemben nem alakul ki sem hozzászokás, sem függőség, akár hosszabb távon is biztonsággal alkalmazható.