Örökletes-e az allergia?

Örökletes-e az allergia?

Az allergiabeteg kismamák sokszor szoronganak, vajon születendő babájukat ugyanúgy megviseli-e majd a virágpor, a vegyszer, az étel, mint őket vagy jobb, ha megtanulunk együtt élni vele.

 

Az allergiabeteg kismamák sokszor szoronganak, vajon születendő babájukat ugyanúgy megviseli-e majd a virágpor, a vegyszer, az étel, mint őket vagy jobb, ha megtanulunk együtt élni vele.
Egy dolog a hajlam, megint más a tényleges betegség. Az allergia hátterében örökletes tényezők állnak, de a betegség kifejlődéséhez elengedhetetlenek a környezeti ártalmak.

Együttesen

– Az allergiás szülő gyermeke – mondja dr. Mohácsi Edit allergológus – nagy valószínűséggel örökli majd a szülőtől azt az eltérést, amely genetikailag hajlamossá teszi őt egy esetleges allergiabetegség kifejlődésére. Különösen így van ez akkor, ha mindkét szülőtől van mit örökölni. Ám ez a jelenségnek csupán az egyik oldala. Ahhoz, hogy a betegség ténylegesen kifejlődjék, különféle környezeti tényezők együttes hatására is szükség van. Minden azon múlik, hogy az újonnan világra jött ember hányszor és milyen intenzitással találkozik azokkal az allergénekkel, amelyek az öröklött hajlama szerint allergiás betegséget válthatnának ki nála.

Többen megússzák

Megfigyelések szerint egyes gyermekeknél a specifikus betegség már korán jelentkezik, míg mások gyermekkora teljesen zavartalan, annak ellenére, hogy az öröklött hajlamot mindnyájan hordozzák magukban.
– A körülmények közül nagyon fontos, hogy a gyermek milyen tisztaságú levegőben él, hogyan táplálkozik, illetve szenved-e gyomor-, bél- vagy felsőlégúti betegségben. Ha ezek a betegségek krónikussá válnak, a kicsi szervezetében nagy valószínűséggel kifejlődik az allergiás megbetegedés. Vannak emberek, akik akár negyvenéves korukig nem produkálnak tüneteket. Nagyon ritkán az is előfordul, hogy egy genetikai szempontból allergiára hajlamos egyén az egész életét megússza betegség nélkül, mert jó környezetben, jó általános egészségi állapotban él.
A szülők allergiás megbetegedésének ténye nagyon fontos. Hogy az allergiás családban született gyermek megússza a betegség kifejlődését, rendkívül lényeges, hogy a kezdeti életszakaszban minél tovább anyatejjel táplálják őt. Ezzel megakadályozható az allergiás tünetegyüttes korai létrejötte. A tehéntej a gyermek egyéves koráig mellőzendő, mert a kicsinél csalánkiütést okozhat, ami az allergiás reakció megnyilvánulása.

Közösség

Sok szülő szénanáthával küszködik. Mohácsi doktornő azt javasolja, hogy erős pollenhatás idején lehetőleg ne sokat bóklásszanak a természetben.
– Mindaddig azonban, amíg a gyermekről be nem bizonyosodik, hogy allergiás, addig nem kell betegnek tekinteni. Az allergiás szülők akkor fogjanak gyanút, ha észreveszik, hogy ugyanabban az időben mindig megjelennek a tünetek, például a tüsszögés, a nátha. Van azonban a gyermek életében egy fontos mozzanat, ami különös figyelmet érdemel. Amikor közösségbe kerül, óhatatlanul megfázik néhányszor, ami vízszerű orrváladékozással jár. Ez az az időszak, amikor könnyen szem elől veszíthetjük a menet közben esetleg kialakult igazi allergiát. A szülők jól teszik, ha minden orrfolyásos alkalommal megmutatják a gyermeket a háziorvosnak.