Nátha vagy allergia okozza a panaszait?

Nátha vagy allergia okozza a panaszait?

 

Sok esetben nem könnyű különbséget tenni a nátha és az allergia között. Bár néhány kérdés megválaszolásával és a tünetek jellegzetességeinek a megfigyelésével mindez könnyebben megy, lényeges, hogy orvoshoz forduljunk, ha a tünetek már legalább két hete fennállnak, vagy közülük valamelyik súlyosnak tűnik.

05-worst-advice-allergy-doctor-seasonal-allergies

  Nátha Allergia
Lázas? A nátha súlyosabb esetei, különösen a gyerekeknél, hőemelkedéssel vagy lázzal járhatnak együtt. A láz mem tünete az allergiának.
Fáj a torka? A torokfájás a nátha gyakori velejárója. Előfordulhat torokfájás, de viszonylag ritka. Az allergiára inkább a torokban tapasztalható viszkető érzés jellemző.
Tapasztal szemtüneteket? A nátha súlyosabb formáinál ritkán „könnybe lábadhat” a szem, de nem jellemző annak a viszketése, kivörösödése. A szem könnyezése, viszketése, kivörösödése általában allergiára utal.
Tapasztal különféle fájdalmakat pl. fejfájást, torokfájást? A náthának gyakori kísérője a fejfájás vagy a nyakba sugárzó enyhe fájdalom. Az allergia nem jár fájdalmas testrészekkel.
Bőrtüneteket, ekcémát is tapasztal? A nátha nem jár bőrtünetekkel. Az allergia gyakori kísérője az ekcéma.
Orrfolyás, orrdugulás, köhögés, tüsszentés, kötőhártya-gyulladás előfordul? Ezek a panaszok mindkét kórképre jellemzők.
Meddig tartanak a tünetek? Maximum 7-10 napig vannak jelen a tünetek, amiből 2-3 nap jellemezhető intenzívebb panaszokkal. Heteken, hónapokon át tarthat. Ha pl. a légúti allergének folyamatosan jelen vannak, akkor hosszú időn keresztül is fennáll.
Szinte hirtelen fellépő tüneteket tapasztal? Jellemzően 1-2 nap alatt alakulnak ki a tünetek. Az allergiás panaszok percek alatt kialakulhatnak, ha pl. kutyaallergiásként egy kutya környezetében tartózkodik vagy pollenallergiásként a mezőre megy.
Tapasztal szezonalitást? Nátha télen-nyáron előfordulhat, bár tény, hogy a hideg évszakok kedveznek a terjedésének. Emiatt beszélnek ősztől tavaszig tartó „nátha-szezonról”. Bizonyos típusú allergiákra jellemző a szezonalitás, ld. nyár végi parlagfű-szezon.

 

Forrás:

Cold or Allergies? How to Tell the Difference?

www.medicalnewstoday.com; 2017. febr. 16.