Hordozható, allergénfelismerő rendszer

Hordozható, allergénfelismerő rendszer 

Hordozható, allergénfelismerő rendszert fejlesztettek, hogy az allergiások is merjenek éttermekben enni.

IEAT készülék

IEAT készülék – forrás: irishexaminer.com

Ha valaki tejfehérje-allergiás, akkor egyértelmű, hogy kerüli a tejes ételeket, ha tojásallergiás, akkor nem fogyaszt tojást. Az óvintézkedések ellenére is megtörténhet azonban a baj. Az élelmiszerallergiások számára akár egy éttermi fogás is rizikós lehet.
Nemrégiben nagy visszhangot váltott ki az a hír, miszerint egy mogyoróallergiás külföldi beteg egy budapesti étteremben elfogyasztott fogás után kapott anafilaxiás sokkot, és annak következményeként szenvedett el súlyos, maradandó egészségkárosodást. Az, hogy egy éttermi fogás nem tartalmaz-e nyomnyi mennyiségben mogyoró-allergént, sosem tudható… Hasonlóképpen, a frissen csomagolt élelmiszerek – a gondos eljárás ellenére is – tartalmazhatnak allergéneket, azaz szennyezettek lehetnek olyan élelmiszer-összetevőkkel, amiknek akár a nyomnyi fogyasztása is súlyos allergiás reakciókat válthat ki az arra érzékeny személyeknél.

Nemrégiben a kutatók egy olyan allergén-felismerő rendszert fejlesztettek ki, ami hordozható és kevesebb, mint 10 percen belül jelzi azt, ha egy bizonyos allergén jelen van például egy adott élelmiszerben vagy egy étteremben tálalt fogásban. Az iEAT (integrated exogenous antigen testing) nevű készülék egy kézbe fogható méretű eszköz, ami az okostelefonnal kommunikálva jelzi azt, hogy egy adott élelmiszerben jelen vannak-e bizonyos allergének.

A készülék jelenlegi verziója csak néhány allergén felismerésére képes, így a búzából, mogyoróból, tejből és tojásból származó allergének potenciális jelenlétét jelzi; mindezt azonban rendkívül érzékenyen, az allergének laboratóriumilag rutinszerűen detektált koncentrációjánál alacsonyabb koncentrációk esetén is. A készülék segítségével 10 percen belül kideríthető például, hogy a sörben található-e tojásfehérje vagy az előételként tálalt salátában van-e glutén. Az allergénfelismerő eszköz ára mintegy 40 USD.

A fejlesztés során megalkotott prototípus egyelőre csak néhány, gyakori élelmiszer-allergén felismerésére képes. A sokak számára életmentő eszközt alkotó kutatók tervezik azt, hogy a jövőben olyan módon tökéletesítik a készüléket, hogy az további allergének felismerésére vagy például a peszticidek jelenlétének a kimutatására is képes legyen.

Forrás:
New portable allergen-detection system could help prevent trips to emergency room
www.news-medical.net; 2017. szeptember 13.