Egyre több gyerek ételallergiás
Az elmúlt néhány évben is nyilvánvaló az a tendencia, ami az allergiás megbetegedések térnyerését igazolja. Az USA-beli Amerikai Allergia Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) legújabb adatai alapján 2010 és 2016 között 21 %-kal nőtt a mogyoróallergiás esetek gyakorisága, és már az amerikai gyermekek 2,5 %-a mogyoróallergiás.
„Bár lesújtó, hogy a mogyoróallergiás esetek gyakorisága meredeken nő, jó hírnek vehető, hogy már birtokában vannak a szülők annak a módszernek, aminek az alkalmazásával a mogyoróallergia kialakulásának az esélye csökkenthető,- ez pedig nem más, mint a gyermekorvossal való egyeztetést követő minél korábbi mogyoró-bevezetés az étrendbe, azaz mogyoró-tartalmú ételek adása a csecsemőknek.” – összegzi a tudnivalókat az ACAAI tagja, Dr. Ruchi Gupta. A januárban bevezetett új irányelvek alapján ugyanis a magas allergia-rizikójú csoportba sorolható csecsemőknél (súlyos ekcémás és/vagy tojásallergiás csecsemők) a mogyoró-tartalmú ételek korai bevezetése kivédheti a mogyoróallergia kialakulását.
Nem csak a mogyoróallergiás esetek gyakoribbá válására derült fény a több mint 53000 háztartás megkérdezésével zajlott vizsgálatból. Bebizonyosodott az is, hogy a diófélékkel, kagylófélékkel, halakkal és szezámmal szembeni allergia gyakorisága is nőtt. A diófélékkel szembeni allergia például mintegy 18 %-kal lett gyakoribb az elmúlt 6 évben, míg a kagylófélékkel szembeni allergia gyakorisága 7 %-kal nőtt.
A vizsgálatok során kiderült az is, hogy a fekete bőrű gyermekek körében nagyobb mértékben terjed az ételallergia, mint a fehér bőrűeknél; miközben például a mogyoróallergia gyakorisága a fekete bőrűek körében már most is mintegy kétszerese a fehér bőrűeknél tapasztaltaknak.