A császármetszés…

A császármetszés növeli az allergia kockázatát

 

allergia_kJúnius 3., London: a legújabb kutatás szerint a császármetszéssel világra jött babák nagyobb eséllyel betegednek meg cukorbetegségben, asztmában és leukémiában. A fő ok a tudósok szerint a stressz, amit a baba a műtét közben átél. Ez okoz genetikai változásokat és teszi sérülékenyebbé az újszülöttet. A tanulmányban a kutatók leírják, hogy a fehérvérsejtek DNS-ében jelenik meg a változás, ezek a sejtek viszont védekezőrendszerünk kulcsfontosságú részei.

Prof. Mikael Norman, gyermekgyógyász specialista, a stockholmi Karolinska Intézményből nyilatkozta: „A császármetszéssel történő szülésnél megnövekszik az allergia, cukorbetegség és a leukémia kockázata. Habár a pontos ok ma cs_metszes02_kmég ismeretlen, a teóriánk szerint a megváltozott születési körülmények genetikai változásokat okoznak az immunsejtekben. Ennek jelentős szerepe van a későbbi életben.”

Hozzátette: „ Amikor császármetszéssel jön egy gyermek a világra, akkor nincs felkészülve a szülésre, ezért sokkal nagyobb stresszt él meg. A normál szülésnél ugyanis, a stressz fokozatosan növekszik a megszületés előtt, felkészítve a magzatot a változásra. Ennek fontos szerepe van a baba légzésének megkezdésében, és a gyors alkalmazkodásban a méhen kívüli élethez.”

A tanulmány a júliusi Acta Paediatrica-ban jelent meg.