Megfázás vagy allergia?

Megfázás vagy allergia?

 

Ha légúti tünetei hosszú ideje fenn állnak és javulást nem tapasztal, valószínűsíthető, hogy allergia áll a háttérben.  

Az őszi és téli időszakban kialakuló allergiafélék épp olyan gyakoriak, mint a tavaszi és nyári allergiák, azzal a különbséggel, hogy ezekről a betegek sokszor nem is vesznek tudomást. Ők úgy gondolják, hogy újra és újra áldozatul esnek a megfázásnak, ugyanis a tünetek alapján nagyon nehéz elkülöníteni a két betegséget. Légúti allergia, illetve meghűlés során egyaránt jelentkezhet köhögés, tüsszögés és orrfolyás.

Van azonban néhány különbség.

Amíg egy megfázás általában 7-10 napig tart és bármikor kialakulhat, addig az allergia megjelenése szezonális és az allergiás időszak alatt folyamatosan tüneteket produkál.

A következő megkülönböztetés szerint a megfázás mindig torokfájással kezdődik enyhe hőemelkedés és izomfájdalom kíséretében. A visszatérő megfázás, amely során nem jelentkezik láz, inkább allergiának tekinthető.

A viszkető szem és orr szintén egy olyan tünet, amely arra utal, hogy a gyengélkedés oka inkább allergia, mint megfázás.

Összefoglalva tehát az időszakosan jelentkező tüsszögés és viszkető szem, allergia gyanúját veti fel.

Fontos tudnivaló, hogy az allergia bármikor kialakulhat életünk során, függetlenül attól, hogy volt-e valakinek allergiája korábban vagy sem.

Miután a hormonális változások és a költözés is befolyásolhatja az allergia kialakulását, valószínűleg ez a feltételezés is közrejátszhat abban, hogy az Egyesült Államokban például már 50 millióan szenvednek allergiás megbetegedésektől és ez a szám folyamatosan növekszik.

Forrás: http://www.chicagotribune.com/