Keresztallergia: erre figyeljünk a pollenszezonban

Keresztallergia: erre figyeljünk a pollenszezonban

A felső légúti allergiában szenvedők szervezete az allergiás időszakban legyengül, az immunrendszer elerőtlenedik, a túlérzékenységnek köszönhetően pedig sokszor meglepő tüneteket is produkálhat.

A keresztallergiáknak alapvetően több nagy csoportja ismert.

 • Ezek egyike az, amikor a szervezet egy olyan pollenre reagál, mely molekuláját tekintve az allergénhez nagyon hasonló. Az ilyen, közel azonos molekulák téves megítélése kiváltotta allergiás reakció figyelhető meg például az allergiás szezonban egymással rokonságban álló növényfajták okozta reakciók esetén.
 • A másik nagy csoport, ami azonban ennél sokkal érdekesebb is, az a bizonyos légúti allergiák esetében keresztallergiaként kialakuló orális allergia.
  Ez azt jelenti, hogy az alap allergén pollen mellett szintén allergiás reakciót válthat ki a keresztallergén növény elfogyasztása bármilyen formában.
  Ráadásul ezek az allergiás reakciók jelentkezhetnek az emésztőrendszer szinte minden szakaszán.
  A leggyakoribb a szájban, torokban, nyelőcsőben, illetve a garat nyálkahártyáján jelentkező tünet, azonban előfordulhat a tápcsatorna későbbi szakaszain is.

A legjobb védekezés az elkerülés

Minden allergiában szenvedő számára az első és legfontosabb javallat, hogy járjon utána, milyen jellegű ételekkel alakulhat ki keresztreakció az allergiás időszakban.

A leginkább elterjedt pollenallergia a parlagfűre való túlérzékenység, mellyel jellemzően keresztreakcióba léphet például:

 • sárgadinnye
 • paradicsom
 • görögdinnye
 • uborka

Kifejezetten ajánlott azonban az utánajárás nyírfapollen allergiában szenvedők számára, hiszen esetünkben a keresztallergia esélye az átlagos 5-10%-nál jóval magasabb, közel 30%, ráadásul a keresztallergének listája is elképesztően hosszú.

Ezen felül találkozhatunk olyan ételekkel és italokkal, melyek nem keresztallergének ugyan, de erősítik az allergiás reakciót.
Ilyen lehet például a tej, illetve számos tejtermék, hiszen ezek nyálka-bevonó hatásuknak köszönhetően nagymértékben fokozhatják a felső légúti tüneteket.