A hozzátáplálás jelentősége az étel-érzékenységek kialakulásában

A hozzátáplálás jelentősége az étel-érzékenységek kialakulásában

A különféle allergia- és étel-érzékenység kutatásokkal kapcsolatos egyik legfőbb kérdése az, hogy mi okozhatja ezeknek a kialakulását.
A megfigyelések azt mutatják, hogy a legnagyobb szerepe az öröklődésnek van, hiszen egy allergiás szülő esetében 30-40%, két allergiás szülő esetében óriási, akár 60% vagy még több az esélye annak, hogy a gyermek is allergiás lesz.

A gyermekkori táplálkozás is befolyásolja az allergiák és étel-érzékenységek kialakulását!

A legújabb kutatások rámutattak, hogy a gyermekkori táplálkozás, azon belül is az anyatejes táplálás időtartama nagyon nagy mértékben befolyásolja az allergiák (légúti, bőr- és bélrendszeri allergiára vonatkoztatva is!) kialakulását. Ez a felfedezés a hozzátáplálással, illetve a különféle ételtípusok étrendbe történő bevezetésével kapcsolatos eddigi elképzeléseket is megváltoztathatja.

Hozzátáplálás, szigorúan anyatej mellett

Az anyatej ugyanis sok esetben csökkenti az allergénekre adott reakciókat, illetve segíthet az intolerancia leküzdésében. Emiatt érdemes az allergénként is tekinthető élelmiszereket (lisztes dolgok, tojás, tehéntej, olajos magvak, hal) abban az időszakban adni, amíg a kicsit szoptatja az édesanya.

Az már régóta köztudomású, hogy az anyatej számtalan jótékony hatással bír. Segíti a csecsemő egészséges bélflórájának kialakulását, erősíti immunrendszerét, gyulladáscsökkentő és sejtképző hatású.
Ha a babát nem anyatejjel táplálják, az egészséges bélflóra kialakításához pre- és probiotikumos tápszerek adagolása is hozzájárulhat.

Kiemelt szerepe van az anyatejben található D-vitaminnak, hiszen a legújabb kutatásokból kiderül, hogy amellett, hogy jelentősen növeli az ellenálló képességet, az immunrendszer befolyásolásával teszi lehetővé az allergizáló táplálékokkal szembeni tolerancia kialakulását.

A korábbi ajánlás és az aktuális vélemény

Korábban az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolta, hogy az allergizáló táplálékokat csak 2-3 éves kor után vezessük be a gyermekek étrendjébe, ezzel szemben az aktuális javallat az, hogy legalább 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel tápláljuk a csecsemőt, majd féléves kortól kezdve, anyatejes táplálás mellett kezdjünk kiegészítő táplálékokat adni.

Az anyatejes táplálásnak ez után a lehetőségek szerint folytatódnia kell, ameddig a mama és a baba kívánatosnak tartja azt.
Nagyon fontos, hogy a különféle táplálékokkal történő ismerkedés során még anyatejhez jusson a poronty, hiszen annak segítségével tudja a szervezete az allergiás reakciókat, érzékenységi tüneteket legyőzni.