Az allergia legsúlyosabb formája az anafilaxia

Az allergia legsúlyosabb formája az anafilaxia

Az anafilaxia az egész szervezetet érintő allergiás reakció, az allergiás állapotok legsúlyosabb formája. Az allergének ilyenkor nemcsak egy szervben – mint a légutakban, a gyomor-bélrendszerben vagy a bőrben -, hanem az egész szervezetben egyszerre, többnyire hirtelen és váratlanul okoznak túlérzékenységi reakciót. Ez azért történhet meg, mert az immunrendszer allergént felismerő sejtjei a szervezetben mindenhol megtalálhatók, és maga az allergén a vérkeringéssel szinte pillanatok alatt mindenhova eljut. A generalizált (egész testet érintő) allergia kialakulásának feltétele, hogy a beteg szervezete már korábban találkozzon a kérdéses allergénnel; ez az érzékennyé válás vagy szenzibilizáció folyamata. Az érzékennyé válás tünetmentesen is végbemehet, s ezután a vérben már megtalálhatóak az allergénnel szemben termelt ellenanyagok.

Ijesztő tünetek

Az anafilaxia tünetei az allergénnel történő érintkezés után másodperceken, perceken belül jelentkezhetnek, és a folyamat nagyon rövid idő alatt kritikussá válhat. Ha viszonylag lassan, fokozatosan (ez is csak néhány percet jelent!) alakul ki az anafilaxiás reakció, akkor a tenyér, a talp, a nyelv, a torok viszketése lehet az első figyelmeztető jel. A bőr reakciói a legszembetűnőbbek, mint például az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés, vörösség és duzzanat. Ehhez általában szédülés, fejfájás és remegés illetve rossz közérzet és gyengeségérzés társulhat. A folyamat súlyosbodása során gyakori az émelygés, a hányás illetve az enyhe, majd egyre kifejezettebbé váló nehézlégzés. Ekkor – a beteget vizsgálva – már észlelhető a vérnyomás esése és a pulzusszám emelkedése. Ha az anafilaxiás beteg még mindig nem részesült szakszerű ellátásban, akkor asztmás roham jelentkezhet, és kifejlődik az anafilaxiás sokk állapota, amely már nagyon rövid idő alatt légzés- és keringésleálláshoz vezethet. A folyamat indulhat azonnal a legsúlyosabb stádiummal, a keringés-összeomlással, de az enyhébb, kezdeti tüneteket is nagyon komolyan kell venni!
Nagyon fontos, hogy ez az állapot nem kezelhető “házilag”, az anafilaxia legkisebb gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni, mert bármely késlekedés a beteg életébe kerülhet. A sokktalanítást a mentőben kezdik meg, de nagy segítséget jelent, ha az allergiás személyt eltávolítjuk az allergén közeléből: ha a reakció a bőrön kezdődött, le kell mosni az azt kiváltó anyagot, ha belélegezte az allergént, el kell vinni az adott légtérből.

Honnan leselkedik veszély?

A leggyakoribb anafilaxiát okozó anyagok a gyógyszerek közül kerülnek ki. Az antibiotikumok csoportjából a penicillin allergizáló hatása a legismertebb, de számos antibiotikumra és egyéb gyógyszerre is felléphet túlérzékenységi reakció. Különös veszélyt jelentenek azok a szituációk, amelyekben a gyógyszer injekciós formában, a vénán keresztül kerül be a szervezetbe. Viszonylag gyakori a helyi érzéstelenítők – például a lidokain -, az oltóanyagok allergizáló, illetve az egyes képalkotó vizsgálatokhoz használt kontrasztanyagok hisztamin felszabadító hatása.

Bizonyos élelmiszerek szintén sok emberben váltanak ki generalizált allergiát. A legjellemzőbb a csonthéjas gyümölcsökre – a földimogyoróra, a dióra -, a halakra, rákokra, kagylókra adott általános túlérzékenységi reakció, de a tojás, a tej és a húsok, a zeller szintén kiválthatják.
Erős anafilaxiát okozó hatása van a latexnek, a gumi alapanyagának is. Ezt nemcsak az egészségügyben dolgozóknak nehéz elkerülniük, hanem annak a betegnek is, akihez operáció közben ér hozzá a sebész kesztyűje, különösen akkor, ha a beavatkozás sürgősségi, és a betegnek esetleg nincs lehetősége tájékoztatnia az orvost a műtét előtt.
A hidegallergia szintén járhat anafilaxiás tünetekkel. Hidegallergia esetén a hideg, mint fizikai inger hatására hisztamin szabadul fel, majd csalánkiütés és viszketés jelentkezik. Anafilaxia akkor léphet fel, ha hidegallergiában szenvedő beteg bőrét hirtelen nagy felületen éri a hideg, például akkor, amikor vízbe ugrik.
A pollenek ugyanúgy okozhatnak anafilaxiát, mint a fizikai terhelés: az előbbi nagy mennyiségű allergén belégzésekor, utóbbi általában nagyobb étkezést követő sportolás alkalmával léphet fel.
A méh- és darázscsípésére adott allergiás reakció igen gyakori. Szerencsére ez a típusú allergia ma már jól kezelhető a hiposzenzibilizációval, mely során e rovarok mérgéből gyárilag tisztított kivonatokat adnak a betegnek injekció formájában, egyre emelkedő adagban.
Fontos tudni: Minden olyan beteg számára, akinél már jelentkezett anafilaxiás reakció, vagy ennek kialakulása szempontjából fokozottan veszélyeztetett, orvosi javaslatra elérhető az adrenalint tartalmazó injekció, amelyet bárhol beadhat magának, kivédve ezzel az életveszélyes sokkot. Megjegyzendő, hogy az életmentő öninjekciózás után is haladéktalanul orvoshoz kell fordulni további kezelés végett.