Nagyvárosi gyermekeknél gyakoribb az ételallergia

Nagyvárosi gyermekeknél gyakoribb az ételallergia

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy azoknak a gyermekeknek a körében, akik nagyvárosban élnek, gyakoribb az asztma és a légúti allergének kiváltotta allergiás megbetegedés, mint a vidéken, farmon élő társaiknál.

A legfrissebb vizsgálati eredmények arra is rámutatnak, hogy a városlakó gyermekeknél az élelmiszerallergiák is gyakoribbak, azaz sokkal gyakrabban fordul elő náluk a tejre, tojásra vagy mogyoróra való allergia, mint a vidéki kortársaiknál.

Az egyik típusú allergia hajlamosít a másikra: kiderült, hogy az élelmiszerallergiás gyermekek 2-4-szer gyakrabban lesznek asztmásak és válaszolnak egyéb (pl. légúti) allergénekre is túlérzékenységi reakcióval, mint egészséges társaik.

Az USA-ban a felnőttek mintegy 3 %-a, míg a gyermekek mintegy 6 %-ánál igazolható legalább egyféle élelmiszerrel szembeni allergia. Elgondolkodtató a tendencia, miszerint az elmúlt 20 évben a gyermekkori élelmiszerallergiás megbetegedések gyakorisága egyértelműen nőtt. Az USA-ban élő gyermekek körében átlagosan tapasztalt 6 %-kal szemben az amerikai nagyvárosokban, így New Yorkban (NY), Baltimore-ban (MD), Bostonban (MA) és St. Louis-ban (MO) lakó gyermekeknél 10 % az élelmiszerallergia gyakorisága, a három leggyakoribb allergént (tej, tojás, mogyoró) figyelembe véve.

Az említett metropoliszokban élő 516 gyermek vérmintáiból történő immunglobulin E (IgE) meghatározásokból kiderült az is, hogy a gyermekek 6 %-a allergiás a mogyoróra, 4,3 %-uk a tojásra, míg 2,7 %-uk a tejre.

Forrás:

MNT