Melyik hónapban született? – ettől is függ, hogy allergiás lesz-e

Melyik hónapban született? – ettől is függ, hogy allergiás lesz-e

 

Bár senki nem maga döntött róla, hogy melyik hónapban szülessen meg; mégis úgy tűnik, hogy nem mindegy, hogy ki mikor látta meg a napvilágot. A statisztikák alapján az ősszel és a télen született gyermekek rosszabb esélyekkel indulnak, ha a jövőbeni allergiás megbetegedésük kockázatát tekintjük.

Érdekes módon nem csak az allergia gyakorisága és a születési évszak között találtak efféle kapcsolatot. Egy 2015-ben publikált tanulmány 55 különféle betegség esetén igazolt összefüggést a születési hónap és az adott betegség kialakulásának rizikója között. Rossz hír az októberben születetteknek, hogy nekik vannak a legrosszabb kilátásaik, ha a jövőbeni betegségeiket a szülési hónapjuk alapján próbáljuk megjósolni.

Mi állhat ennek a fajta megbetegedés- vagy allergia-horoszkópnak a hátterében?

Az eddigi vizsgálatok nem derítettek fényt arra, hogy pontosan mi miatt lesznek a tavasszal és a nyáron született gyerekek ritkábban ekcémásak, allergiásak. A kutatók úgy gondolják, hogy az anya étkezése, a szervezetének – a napsütéses évszakkal összefüggő – D-vitamin-tartalma, illetve bizonyos környezeti faktorok (pl. külső hőmérséklet) egyaránt szerepet játszhatnak benne.

Meddig befolyásolja a születés hónapja az egészségünket?

Érdekes módon nem csak rövidtávú hatásról van. Mint arra a vizsgálatok is rámutattak, a születési hónap még a megszületést követően 18 évvel is érezteti a hatását. Mindennek a hátterében a genetikai anyag kismértékű, ún. epigenetikai módosulása áll. Azaz a DNS-t felépítő bázisok sorrendje nem változik meg, de a DNS-hez kapcsolódó metil-csoportok mintázata más lesz,- és ez hosszú távon érezteti a hatását,- sőt, akár a következő generációra is átvihető.

A kutatóknak sikerült az allergiás megbetegedések fokozott rizikójával kapcsolatba hozható epigenetikai mintázatot is meghatározni, tulajdonképpen azt a fajta metil-csoport mintázatot azonosítani, ami miatt az ősszel születetteknél magasabb az ekcémás-allergiás megbetegedések kockázata, mint a tavasszal világra jötteknél.

Forrás:

MNT