Ne lúgosítson, mert könnyebben lesz élelmiszer allergiás!

Ne lúgosítson, mert könnyebben lesz élelmiszer allergiás!

lugositas2

Ahhoz, hogy a gyomor elláthassa alapvető feladatát, a táplálékok emésztésének a megkezdését, savas kémhatású közegre van szükség. A gyomor fehérjéket emésztő enzimének, a pepszinnek a működéséhez a 2-es pH-érték az optimális. Ez bizony erősen savas kémhatást jelent, amit a gyomorsav – a benne lévő sósavnak köszönhetően – biztosít.

Napjainkban azonban divatként hódít a lúgosítás. Szódabikarbónát és egyéb lúgos kémhatású anyagok porát eszik-isszák többen.

Mihez vezethet ez?

A gyomor ideális esetben 2-es kémhatása a „lúgosítás” miatt megemelkedik, és a kémhatás kevésbé savassá (pl. pH = 4-5) válik. Amellett, hogy ez nehezíti az emésztést, igazolódni látszik, hogy az élelmiszer allergiák kialakulásának is kedvez.

2016-08-15-lugositas

Kiderült, hogy a tej- és halfehérjék, amik súlyos allergiás panaszokat válthatnak ki, pH=2 értéken rövid időn belül, mintegy egy perc alatt elveszítik allergén tulajdonságukat. Ez történik velük normális esetben a gyomorban. Ugyanakkor, ha „lúgosítás” következtében a pH-érték 3 és 5 közötti, az említett fehérjék hosszabb időn keresztül maradnak emésztetlenek és allergének.

Ennek értelmében „lúgosítás” hatására bekövetkezhet az, hogy bizonyos élelmiszerek (pl. tej, dió, zeller vagy mogyoró) gyakrabban váltanak ki allergiás tüneteket.

Ne menjen szembe a természet törvényeivel, ne akarja a gyomor savas kémhatását lúgos irányba eltolni! Csak akkor szükséges és szabad a gyomorsavtartalmat csökkenteni, ha az kórosan magas, és például gyomorégéshez vezet. Ebben az esetben azonban gyógyszerésze vagy orvosa segítségével válassza meg, hogy milyen készítményt alkalmaz!