Kezdje bőrápolással az allergiák megelőzését.

Kezdje bőrápolással az allergiák megelőzését!

Már több éve ismert, hogy az ekcémás bőrbetegségek és az ételallergiák kialakulása között szoros kapcsolat áll fenn. Az ekcémás (vagy másként dermatitis-es) csecsemők körében ötször gyakoribb az ételallergiák kialakulása, mint azoknál, akiknél nem jelennek meg ilyen bőrpanaszok. A három hónapos kor előtt jelentkező, kortikoszteroidos kezelést szükségessé tevő, középsúlyos ekcémás csecsemőknek több mint a fele egy éves korára valamilyen étel(ek)re allergiás lesz.

Mi lehet a bőrpanaszok és az élelmiszerallergiák közötti kapcsolat kulcsa, ami akár a megoldáshoz is elvezethet?

Az egyik feltevés (az ún. „Lack” hipotézis) alapján az élelmiszer-allergénekkel szembeni érzékennyé válás vagy szenzitizáció az ekcémás, sérült bőrfelületen keresztül történhet meg oly módon, hogy az allergének nagyon alacsony dózisai átjutnak azon. A hipotézis további része az is, hogy az orális allergén expozíció, azaz az adott allergén ételek táplálásba való korai bevezetése az előbb említett bőrön keresztüli szenzitizációt kivédheti, semmissé teheti.

Ezzel összefüggésben egy 2015-ös vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy atopiás dermatitis-es csecsemőknél a háziporban található nagyobb mennyiségű mogyoró allergén növeli a mogyoróallergia kialakulásának a rizikóját. És ismert az is, hogy a mogyorónak a csecsemőtáplálásba való minél korábbi bevezetése kivédheti a mogyoró-allergiát.

Felvetődik a kérdés, hogy az ekcéma kialakulásának a megelőzése, kivédheti-e a későbbi ételallergiás megbetegedéseket. Ezen a területen még számos további kutatásra van szükség, mely igazolná azt, hogy a dermatitis kivédésével az ételallergiák is nagyobb eséllyel elkerülhetők. Biztatók mindenesetre azok az eredmények, amik alapján helyes csecsemőkori bőrápolással, hidratáló készítmények (krémek) napi rendszerességgel való használatával az ekcémák gyakorisága akár a felére is csökkenthető.

Forrás:

The Journal of Allergy and Clinical Immunology