Az allergia egy különös típusa: sperma-allergia

Az allergia egy különös típusa: sperma-allergia

Bárki bármire lehet allergiás… Vannak azonban az allergiának olyan típusai, amik még a párkapcsolatokra is jelentősen rányomják a bélyegüket. Ilyen a spermával szembeni allergia, ami férfiaknál és nőknél egyaránt felléphet.

A sperma-allergia nem mítosz, hanem egy egyfajta tabuként kezelt hiperszenzitivitási reakció, ami csak az USA-ban körülbelül 20000-40000 főt érinthet.

Sperma-allergiánál egy a spermában található fehérje, a prosztata-specifikus antigén (PSA) váltja ki a túlérzékenységi reakciót.

A sperma okozta allergia a nőknél intenzív viszketéssel jár. Emellett a bőrön kiütések, hólyagok jelennek meg, amik nem csak arra a területre korlátozódnak, ahová a szexuális aktus során a sperma került, hanem testszerte bárhol kialakulhatnak. Az allergiának ez az extrém fajtája gyakran émelygéssel és hányással is együtt jár. Súlyosabb esetekben anafilaxiás reakció, azaz életveszélyes légúti panaszok és eszméletvesztéshez vezető légszomj is kialakulhat.

Mivel a PSA minden férfi spermájában megtalálható, a nőknél jelentkező sperma-allergia nem partner-specifikus, és a partner cseréje nem oldja meg a panaszokat. Tudni kell azonban, hogy az óvszer-használat a sperma-allergiás nőket megvédi az allergiás tünetektől.

Ha egy sperma-allergiás nő gyermeket szeretne, akkor vagy a szexuális aktust megelőzően alkalmazott allergiaellenes gyógyszerek javasolhatók, vagy a „mosott” spermiumokkal való mesterséges megtermékenyítés jöhet számításba.

A férfiak sperma-allergiája nem más, mint az ún. orgazmus utáni betegség szindróma, amikor is az érintett férfiak a saját ejakulációjuk után 2-7 napon keresztül influenzaszerű tüneteket produkálnak: láz, orrfolyás, fáradtságérzet, fejfájás jelentkezik náluk.

Forrás:

Deutsche Aerzte Zeitung