Valóban hiábavaló a kalcium allergia esetén?

Valóban hiábavaló a kalcium allergia esetén?

home-remedies-for-wasp-sting

Az elsőre kiábrándítónak tűnő, azonban realitásokon nyugvó válasz az, hogy igen; a kalcium szedése tényleg hiábavaló allergia esetén. A köztudatban még mindig erősen él az a tévhit, hogy a kalcium egyfajta allergiagyógyszer, és az az allergiás panaszok, az allergiás bőrreakciók enyhítésére szolgál; miközben már bebizonyosodott, hogy a kalcium nem alkalmas az allergiás reakció kiküszöbölésére, enyhítésére. Fejlett egészségüggyel rendelkező, nyugati országokban sem alkalmazzák a kalciumot allergia-megelőzési vagy -kezelési céllal; a kalcium-tartalmú ampullás oldatok ivása vagy kalciumos pezsgőtabletták fogyasztása egyfajta téves elképzelésen nyugvó „hungarikum”. Nemrégiben több mint 200 hazai és nemzetközi szinten elismert hazai szaktekintély – orvosok és gyógyszerészek – írták alá egyetértőleg azt a nyílt levelet, amelyben a  kalcium allergiás megbetegedés esetén mutatott hatékonyságát cáfolják.

A kalcium-sók méh-vagy darázscsípést követő bevétele nincs hatással az allergiás reakcióra. A rovarcsípés vagy az allergia okozta tünetek, így a duzzanat és viszketés csillapítására hatásos, biztonságos, jellemzően vény nélkül is kapható, antihisztamin hatóanyagú allergiaellenes szerek állnak rendelkezésre; ezek használata javasolt a kalcium helyett. A kalcium az allergia enyhe formái esetén sem megfelelő választás, helyette antihisztaminokra van szükség.

090bc4bf48f0778bb4d0a3563495e702

Súlyos allergiás reakció esetén, ha például méh- vagy darázscsípést követően légzési vagy nyelési nehézség jelentkezik, hasmenés vagy hányás lép fel, anafilaxiás reakció veszélye áll fenn, azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni.

Lényeges, hogy a szokásokon alapuló kezelések helyett a modern, biztonságos, tudományos bizonyítékokon nyugvó orvoslás nyerjen teret az allergiák kezelésében is. Ennek fényében mindenkiben tudatosítani kell azt, hogy a kalcium nem alkalmas az allergiás reakciók megelőzésére és kezelésére; a kalciumnak a csontok védelmében, a csontritkulás terápiájában van helye.