Önt is zavarják az illatok? Nincs egyedül!

Egyre inkább terjedőben vannak az illatanyagot nem tartalmazó kozmetikumok, testápolási termékek. Nem véletlenül, hiszen az illatanyagok is okozhatnak allergiát,- és egyéb kellemetlenségeket.

Az illatanyagmentes termékek különösen a csecsemőápolásban alkalmazott szerek körében hódítanak. Bár sok szülő imádja, ha a gyermekét málnás vagy gumicukorkás illatfelhő lengi körül, sokan lemondanak erről a gyermekük érdekében,- akinek a bőre jobban kedveli a színezék-, tartósítószer- és illatanyagmentes (lehetőleg hipoallergén) termékeket.

Nincs ez másként a felnőtteknél sem. Tüsszentési rohamot kap a parfümériákban? Kivörösödik a bőre bizonyos parfümöktől?

Az illatanyagok által kiváltott allergia kapcsán olvasható egy német internetes oldalon, hogy: „Wulf szereti Helgát, de nem bírja a parfümét.”. Legyen bármilyen drága és exkluzív is egy illat, mint például a pézsma (más néven mósusz, ami egy ritka és értékes, állati eredetű illatszer), az is kiválthat allergiát.

Nemrégiben látott napvilágot az az Amerikai Egyesült Államokban, 1136 felnőtt bevonásával végzett kutatás, amiből kiderült, hogy a felnőttek több mint harmadánál egészségügyi problémákat okoznak az illatosított termékek, azaz – többek között – az illatgyertyák, a légfrissítők, a mosó- és öblítőszerek, a kozmetikumok vagy a tisztítószerek. A panaszok változatosak lehetnek, az asztmás rohamtól, a bőrkiütésektől és a hányingertől kezdve a migrénes fejfájásig terjedhetnek.

Nem véletlen, hogy a megkérdezettek jelentős része legszívesebben egy illat- és szagmentes világban élne. Mint kiderült, a kutatásban részt vevők több mint fele olyan munkahelyen szeretne dolgozni, és olyan egészségügyi intézményeket látogatna, ahol nincsenek jelen zavaró illatok/szagok.

A megkérdezettek 19 százaléka szenvedett már attól, hogy valamilyen illatosított termék volt abban a helyiségben, ahol tartózkodott; illetve a megkérdezettek 23 százaléka mondta azt, hogy zavarta más parfümének az illata/szaga. Összességében a kutatásban részt vevők 22 százaléka azért kerül el bizonyos helyeket, mert tudja, hogy ott olyan illat fogadná, ami beteggé teszi.

A citált eredményeket publikáló szerző, Anne Steinemann, aki a Melbourne-i Egyetem professzora, Ausztráliában is végzett ilyen irányú kutatásokat; annak az eredményei is hamarosan közlésre kerülnek. Elöljáróban elmondható, hogy az ausztráliai „számok” is meglepően magasak.

Nyilván Magyarországon is sokan szenvednek illatanyagok kiváltotta rosszullétben vagy allergiában. A probléma elkerülését, a panaszok megelőzését sok esetben nehezíti az, hogy az illatanyagok típusát fel sem tüntetik a termékeken. Sokszor mindössze annyi szerepel az összetevők listáján, hogy: „Parfum (fragrance)”.

 

Forrás

[1] Steinemann A. Air Quality, Atmosphere & Health doi: 10.1007/s11869-016-0442-z; 2016

[2] http://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/allergien/article/906627/liebestoeter-allergie-heftige-reaktion-sex-falschen-stelle.html?sh=1&h=1746736291