Botox: nem csak a ráncokra, de az allergiára is hat

Botox: nem csak a ráncokra, de az allergiára is hat

 

o-WRINKLES-facebook

A Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt méreganyag, a botulinum toxin (röviden botox) az egyik legerősebb méreg az emberi szervezet számára. A kutatók becslései szerint egy gramm botulinum toxin egymillió embert tudna megölni, és néhány kilós adagja a teljes emberiség pusztulásához vezethetne. Érdekes módon, ugyanez a toxin segíthet az öregedés látható nyomainak az eltüntetésében, az évek múlásával egyre nagyobb számban megjelenő és egyre inkább mélyülő ráncok kisimításában, az arc fiatalításában. Emellett, a súlyos izomgörcsök mérséklésére, az abnormálisan erős mértékű verejtékezés enyhítésére, a migrénes panaszok csillapítására is alkalmazzák a gyógyításban a botoxot. Egy friss vizsgálat eredményei arra mutatnak rá, hogy a jövőben a botox az allergiás panaszok kezelésében is teret kaphat.

A botulinum toxin A típusát az orrfalba injektálva a poratka okozta légúti allergiás tünetek mérsékelt vagy súlyos formáival küzdő betegeknél jelentősen enyhülnek az allergiás panaszok. A botox allergiaellenes hatásmechanizmusaként az orrnyálkahártya mirigyeiben kiváltott programozott sejthalál és/vagy az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag felszabadulásának a gátlása valószínűsíthető,- derül ki a szingapúri kutatók 2017-ben publikált eredményeiből.

A vizsgálatban az allergiás panaszok intenzitásának számszerűsítésére alkalmazott teljes orrtüneti pontszám (total nasal symptom score; TNSS) 0 és 20 közötti értéket vehet fel; tünetmentesség esetén 0, míg erős panaszok esetén 20 az értéke. A vizsgálat kezdetén átlagosan 15,1-nek adódó TNSS a botox injekció beadása után két héttel 7,6-ra csökkent, míg újabb két hét elteltével annak az értéke 7,7 volt. A vizsgálatban résztvevőknél legjelentősebb javulást az orrfolyás mutatott, azt követte a tüsszentési inger enyhülése, az orrdugulás mérséklődése, illetve a viszketési inger csillapodása.

Az eredmények alapján a botox injekció hosszabban tartó hatással (legalább egy hónap) rendelkezik, mint az allergiák kezelésében napjainkban rutinszerűen alkalmazott tüneti terápiák.

Problémás lehet ugyanakkor, hogy az injekció hátsó, oldalsó orrfalba való beadása, még helyi érzéstelenítést követően is viszonylag erős fájdalommal jár. Ezt tekintetbe véve a kutatók a jövőben a beadás helyének optimalizálására is figyelmet fordítanak, illetve megvizsgálják az egyéb hatóanyag-bejuttatási módok (pl. krém, spray formájában orrüregbe juttatott botox) alkalmazásának lehetőségét.

 

Forrás:

Edward Zhiyong Zhang et. al. Botolinum toxin in rhinitis: Literature review and posterior nasal injection in allergic rhinitis. The Larygoscope, 2017.

DOI: 10.1002/lary.26616