Hadd simogassa a gyerek a háziállatokat!

Hadd simogassa a gyerek a háziállatokat! 

186498028

Az elmúlt évtizedekben jelentősen megemelkedett a gyermekek körében az allergiás megbetegedések gyakorisága. Napjainkban az iparilag fejlett országokban már minden negyedik gyermeket érinthet az allergia. Megfigyelték azonban, hogy a farmon élő gyermekek körében nem nőtt meg olyan mértékben az allergia gyakorisága, mint a városi társaiknál.

Egyre közelebb jutunk a magyarázathoz is.

A farmok nevelkedő gyermekek a környezetükben élő állatok mikróbáival többször találkoznak, ez védelmet nyújthat az allergiás megbetegedésekkel szemben. Emellett, mint az zürichi kutatók friss vizsgálataiból kiderült, a farmon élő gyermekek allergiától való védelme a sziálsav nevű vegyületnek is betudható.

A sziálsav Neu5Gc formája a gerinces állatoknál széles körben előfordul. Ezzel szemben az ember, egy 2-3 millió évvel ezelőtti mutációra visszavezethetően nem képes az előállítására. Az emberi szervezet az állatok nyálkahártyájával való érintkezés, illetve állati eredetű táplálékok fogyasztása révén juthat hozzá ehhez a molekulához.

Az Európai Unió által finanszírozott PARSIFAL- és PASTURE-vizsgálatokból, mintegy 1000 gyerek vérmintáinak vizsgálata alapján bebizonyosodott, hogy a szervezet sziálsav-ellenes antitestjeinek a koncentrációja összefügg azzal, hogy mekkora valószínűséggel fordul elő a gyermekeknél allergiás-asztmás megbetegedés. Másként fogalmazva, a sziálsavval gyakrabban találkozó gyermekeknél ritkábbak az allergiás kórképek.

Egerekkel végzett kísérletek is alátámasztják a megfigyeléseket. Amennyiben Neu5Gc termelésére képtelen egereket sziálsavval dúsított táplálékkal etettek, a tojásfehérje, illetve a házipor kiváltotta allergia gyakorisága is lecsökkent a kísérleti állatoknál. Emellett, a sziálsavat kapó egereknél csökkentek az asztma-tünetek és javult a légúti funkció.

A vizsgálatok és kísérletek alapján úgy tűnik, hogy a sziálsavas kezelés a jövőben az allergiamegelőzés egyszerű módszere lehet. Amíg ez nem valósul meg, marad az állatok simogatása és az állati eredetű termékek fogyasztása, mint potenciális allergiamegelőzési lehetőség.

 

Forrás:

Journal of Allergy and Clinical Immunology 2017

DOI: 10.1016/j.jaci.2017.04.051