Tényleg enyhíti a gin tonic és a vodka a szénanáthás panaszokat?

Tényleg enyhíti a gin tonic és a vodka a szénanáthás panaszokat?

gin tonic

gin tonic – Forrás: fever-tree.com

Az elmúlt hetekben a laikus sajtóban több helyen is a gin tonicot, a vodkát és a belőlük készült koktélok fogyasztását javasolták a szénanáthásoknak. Mondván, ezek az alkoholos italok enyhítik az allergiás panaszaikat. Mi is az igazság? Valóban a gin tonicos és vodkás koktélvariációk lennének a szénanátha gyógyszerei?

Már az elején leszögezendő, hogy sem a gin tonic, sem a vodka nem „allergiaellenes gyógyszer”. Mint azt több szakmai szervezet, köztük az Egyesült Királyságbeli Asztma Szövetség is nyilatkozta, sem a gin tonic, sem a vodka nem orvosság az allergiás panaszokra, bár tény, hogy ezek az italok sok allergiás beteg számára jobban tolerálhatók, mint egyéb, esetleg alacsonyabb alkohol-tartalmú szeszes italok.

A brit szervezet 681 asztmás-allergiás beteg vizsgálatával arra mutatott rá, hogy az alkohol fogyasztása sok esetben nem hogy javít, de egyenesen ront az allergiás panaszokon. A betegek 64 %-a arról számol be, hogy az allergiás-asztmás tüneteik alkoholfogyasztást követően felerősödnek.

Mindez nem (csak) a szeszes italok etanol-tartalmára vezethető vissza, hanem elsősorban arra, hogy sok ital az allergiás reakció kiváltásáért felelős hisztamint is tartalmaz. Különösen magas a vörösborok és bizonyos sörfajták hisztamin-tartalma.

A fehérbor ugyan kevesebb hisztamint tartalmaz, de arra magasabb szulfit-tartalom jellemző, aminek a fogyasztása szintén problémát okozhat. Az asztmás és allergiás betegek 3-10 %-a érzékenyen reagál a szulfitokra. Az érzékenység egyéntől függő, van, akinél már néhány korty után jelentkezik, és vannak, akiknél pár pohárnyi italmennyiségnél húzható meg a határ. Van, akinél csak enyhe arckipirulás lép fel, de az is lehetséges, hogy a szulfitok asztmás rohamot váltanak ki.

Tény, hogy a sörrel és a borral összehasonlításban, a gin tonic és a vodka alig tartalmaz hisztamint és szulfitot, de azt állítani róluk, hogy a fogyasztásuk az allergiás panaszokat enyhíti, helytelen.

Ha már az alkoholfogyasztás és az allergia kapcsolata felmerült, nem árt tisztában lenni azzal sem, hogy az allergia esetén valóban hatékony megoldásnak számító antihisztamin hatóanyagú gyógyszerek (pl. cetirizin, loratadin, fexofenadin) szedése mellett az alkohol fogyasztása lehetőleg kerülendő! Mivel mind az allergiaellenes hatóanyagok, mind pedig az alkohol központi idegrendszeri depresszáns hatásúak, együttes alkalmazásuk esetén ezek a „mellékhatások” összeadódhatnak, és ez súlyos következményekhez vezethet.

Forrás:
Kein Wundermittel gegen Heuschnupfen
https://ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de/index.php; 2017. szeptember 26.