Ételérzékenység vagy ételallergia

Ételérzékenység vagy ételallergia?

 

Az ételintoleranciához kapcsolódó tünetek körül nagy a bizonytalanság, de a hasfájás, puffadás és gyomorrontás gyakori tüneteknek tekinthetők, amelyek azonban könnyen összekeverhetők más ételérzékenységekkel és allergiákkal.

Ez a cikk egyrészt kiemeli azokat az ételérzékenységre utaló jeleket, amelyekre érdemes lehet figyelni, másrészt részletezi az ételérzékenység és az életveszélyes állapotot is generálható allergia közötti legfontosabb különbségeket.

Az elérhető allergiatesztek nem mindegyikére igaz a könnyű és gyors kivitelezhetőség.  Ha az ételérzékenység gyanúja felmerül, több dolgot tehetünk. A legfontosabb a tünetek típusának és súlyosságának a megállapítása. A tünetek megnyilvánulási formája lehet rossz közérzet, vagy hirtelen fellépő reakció, kiütés, valamint légzési nehézség formájában. Ez utóbbi esetén az ételérzékenység helyett inkább az allergia tehető felelőssé, amelynek diagnosztizálását lehetővé teszi az Imutest allergiateszt.

Az ételallergia és ételérzékenység kialakulásában és megnyilvánulási formájában jelentős különbség látható. Az intolerancia kialakulása az allergiafélékkel szemben lassabb, kevésbé intenzív, viszont tartós. Az ételintolerancia gyakori emésztőrendszeri tüneteket okozó következménye az irritábilis bélszindróma. Az érzékenység diagnosztizálása nem könnyű feladat, hiszen a tüneteket több különböző ételösszetevő is kiválthatja.

Mi okozza az ételérzékenységeket?

A szervezet folyamatosan érintkezik idegen struktúrákkal, fehérjékkel, vegyületekkel, környezeti szennyezőkkel és allergénekkel. Szervezetünk az immunválasz során  eliminálja az idegen ágenseket, bizonyos esetekben azonban nem megfelelő módon reagál. Feldolgozásuk helyett a szervezet inkább antitesteket termel, hogy eltávolítsa ezeket az idegen anyagokat.

Ételérzékenységért leggyakrabban a tejtermékek tehetők felelőssé. Tipikus formája a laktóz intolerancia, amikor az egyén képtelen a tejcukor (laktóz) lebontására, így a laktóz tartalmú élelmiszerek (pl. sajt, tej és joghurt) hasmenést és gyomorfájdalmakat okozhatnak.

Gyakori ételintoleranciához köthető tünetek:

 • Gyomorrontás
 • Ízületi fájdalom
 • Gyomorfájdalom
 • Rossz közérzet
 • Fejfájás
 • Bőrproblémák (kiütések, ekcéma, stb.)

 Gyakori ételallergiához köthető tünetek

 • Duzzadások a nyelven, ajkakon és arcon
 • Könnyes vagy száraz szemek
 • Légzési nehézségek
 • Köhögés
 • Kiütések
 • Viszketés

Az otthoni allergiateszt elvégzésével fényt deríthet a kellemetlen tünetek, kiváltó okára, így hamarabb elkezdődhet a tünetetek csökkentésére illetve megszüntetésére irányuló kezelés. Tejallergia gyanújának felmerülése esetén válassza a Tejallergia tesztünket, így megbizonyosodhat arról, hogy a tünetek hátterében valóban allergia áll-e.

Tojásallergia tesztünket a gyermekek körében gyakran előforduló tojásallergia tesztelésére ajánljuk.

Mit tegyünk ételérzékenység esetén?

Ha az ételérzékenység bizonyítottá vált, érdemes étkezési naplót vezetni, melyben az étkezési szokások nyomon követhetők.  Tejtermékek esetén ajánlott csökkenteni az elfogyasztott mennyiséget és a változást figyelni. A változás függvényében a tejtermékek fogyasztásának csökkentése vagy elhagyása javasolt.

Bizonyos ételek elhagyása esetén nagyon fontos az orvosával történő konzultáció, amikor olyan alternatív ételeket (szójatej, rizstej) választanak ki, amelyek fogyasztásával biztosítható a létfontosságú elemek pótlása.