Etesse minél korábban allergénekkel a gyermekét!

Etesse minél korábban allergénekkel a gyermekét!

 

Ismert, hogy az allergiás megbetegedések gyakorisága egyre inkább nő a gyermekek körében. Ezt megelőzendő, egészen napjainkig azt sulykolták az allergológusok, gyermekorvosok és védőnők a kisgyermekes anyukákba, hogy óvakodjanak attól, hogy allergizáló ételt adnak a csecsemőjüknek, kisgyermeküknek. Úgy vélték, hogy az allergének, köztük a tehéntej és a tojás kerülése is segítenek a későbbi allergiás megbetegedések kivédésében.

A szakemberek legnagyobb meglepetésére a 2015-ben publikált legújabb vizsgálati eredményekből épp az ellenkezője derült ki!

A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent eredmények alapján minél korábban találkozik élelmiszer eredetű allergénekkel egy csecsemő, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy a későbbi években élelmiszerallergia alakul ki nála.

Az úgynevezett EAT-vizsgálat (Enquiring about Tolerance) 1303 csecsemő étkezési szokásait próbálta azzal összefüggésbe hozni, hogy kisgyermekkorukra milyen gyakorisággal alakul ki náluk allergiás megbetegedés. Valamennyi gyermeket 3 hónapos koráig kizárólag anyatejjel tápláltak. Ezt követően a csecsemők egyik csoportja hat hónapos koráig kizárólagos anyatejes táplálásban részesült, míg a másik csoportba tartozóknál hat típusú allergént is tartalmazott a napi étrend; azaz ők naponta kaptak három teáskanál mogyoróvajat, egy kis tojást, két adag tehéntejből készült joghurtot (40-60 g), három teáskanál szezámpasztát, 25 g halat és két darab, búzalisztből sütött kekszet. Bár az anyák nem tartották be tökéletesen a napi hat allergénnel való táplálás valamennyi előírását, és esetenként elmaradt bizonyos allergének adagolása, a gyermekek három éves korára mégis mutatkozott különbség a gyermekek két csoportja között.

Az élelmiszerallergiás megbetegedések gyakoribbak (7,1 %) voltak abban a csoportban, akik kizárólag anyatejes táplálásban részesültek hat hónapos korukig, míg ritkábban jelentkeztek (5,6 %) azoknál a gyermekeknél, akik már korán találkoztak az allergénekkel.

Ha kiszűrjük azokat a gyermekeket, akik ténylegesen minden nap ettek az adott allergénből három hónapos korukat követően, akkor még szembetűnőbb a különbség. A három hónapos korától tojást is evő hároméves gyermekek körében mindössze 1,4 % a tojásallergia gyakorisága, miközben az allergéntől védett, a tojással később találkozó társaiknál ugyanez az arány 5,5 %!

A legfrissebb eredmények rámutatnak arra, hogy az allergének kerülése, a táplálkozásbeli megszorítások alkalmazása nem vezet eredményre, ha az allergiás megbetegedésekkel akarjuk felvenni a harcot.

Forrás:

NEJM