Tablettát vagy orrspray-t használjak, ha szénanáthás vagyok?

Tablettát vagy orrspray-t használjak, ha szénanáthás vagyok?

Önnek is folyik az orra? Úgy érzi, hogy orrdugulása van? Tüsszög? Netán viszket az orra, a szeme vagy a torka? Ha a felsorolt tünetek közül legalább kettőt tapasztal magán, és ezek közül az egyik az orrfolyás vagy az orrdugulás, akkor valószínűleg Ön allergiás rhinitisben, azaz szénanáthában szenved.

 Felmerül a kérdés, hogy milyen formában alkalmazzuk az antihisztaminokat; szájon át szedjünk (film)tablettákat vagy belsőleges oldatot; vagy inkább orrspray-t válasszunk.

Amennyiben csak az orrtünetek vannak jelen, azaz orrfolyás, orrdugulás vagy orrviszketés, akkor a helyileg alkalmazható készítmény, az antihisztamint (azelasztin hatóanyagot) tartalmazó orrspray a javasolt. Mivel orrspray formában való alkalmazásnál a hatóanyag közvetlenül az orrnyálkahártyára jut, gyorsabban és erőteljesebben csökkenthető az orrdugulás, mint az antihisztamin tablettákkal. Emellett, az orrnyálkahártyán való helyi alkalmazás általában kevesebb mellékhatással jár, mint a szájon át történő gyógyszerszedés.

Amennyiben több szervet (szem, torok, orr) érintő allergiás panaszok a jellemzők, akkor a szájon át szedendő tabletták, oldatok (pl. cetirizin, fexofenadin, levocetirizin, loratadin hatóanyaggal) preferálandók. Ezeknek a hatóanyagoknak a korszerű készítményei már jóval enyhébb mellékhatásokkal rendelkeznek, mint a néhány évtizeddel ezelőtt alkalmazottak. Fejfájás és álmosság fellépésére is csak ritkán kell számítani, és ezek esti bevételi időponttal viszonylag jól karban tarthatók.

Ha Ön is szénanáthás és gyógyszert keres a panaszai enyhítésére, forduljon bizalommal a gyógyszerészéhez!