Milyen tápszert adjunk a (tejallergiás) csecsemőnek?

Milyen tápszert adjunk a (tejallergiás) csecsemőnek?

 

Az alapján, hogy tejallergia tekintetében az alább felsorolt három csoportból melyikbe tartozik a tápszerrel táplált csecsemő, különféle összetételű tápszerek alkalmazása indokolt nála.

  1. bizonyítottan tejallergiás
  2. nagy kockázatú csoportba tartozik (egy vagy mindkét szülője valamilyen allergiás)
  3. normál rizikójú csoportba sorolható (szüleinél nem fordul elő allergia)

Mi mit jelent a tápszereknél?

Attól függően, hogy milyen mértékben „tüntették el” a tejből az allergén komponenseket, azaz milyen mértékben bontották el azokat, különböző mértékben hidrolizált tápszerek léteznek:

részlegesen hidrolizált fehérjét, azaz kisebb-nagyobb peptid-darabokat tartalmazó tápszerek

extenzíven hidrolizált, azaz kicsi peptid-darabkákat tartalmazó tápszerek

– teljes mértékben hidrolizált, azaz aminosav-alapú tápszerek.

Minél nagyobb mértékben hidrolizálják a tejfehérjét, az annál inkább elveszíti allergén jellegét, és annál kisebb valószínűséggel okoz allergiát. Az aminosav-alapú tápszerek a lehető legnagyobb mértékben lebontva tartalmazzák a tejfehérjéket.

Melyik csecsemőnek milyen tápszer javasolt?

1.

Bizonyítottan tehéntej-allergiás csecsemőnek nem adható olyan tápszer, amely a tehéntej allergizáló fehérjekomponenseit tartalmazza. Azaz, ne kapjon a tehéntej-allergiás csecsemő olyan készítményt, aminek az összetevői között sovány tej, demineralizált savópor vagy savófehérje szerepel,- ezek ugyanis mind allergiát okoznak a tehéntej-allergiás kicsiknél. Igazoltan tehéntej-allergiás csecsemőknek aminosav-bázisú tápszerek adandók.

Másik lehetőség a szójatej-alapú vagy rizs-hidrolizátumot tartalmazó tápszerek alkalmazása. Bár ezek a növényi alapú készítmények tápértékileg megfelelők, tény, hogy a szója-bázisúak tolerálhatósága féléves kor alatt nem mindig kielégítő, így 6 hónapos kor alatt nem javasolják az alkalmazását.

2.

Azoknak a csecsemőknek, akik (még) nem tehéntej-allergiásak, de allergiás megbetegedések szempontjából a nagyobb rizikójú csoportba tartoznak, mert egy vagy mindkét szülőjük valamilyen allergiás megbetegedésben szenved, az extenzíven hidrolizált tehéntejfehérje-alapú tápszerek bizonyulnak a jó választásnak.

3.

Azoknál a csecsemőknél, akik nem tehéntej-allergiásak és a családjukban, a szüleiknél sem fordul elő allergia, azaz a normál allergia-rizikójú csoportba sorolhatók, a hagyományos tápszerek megfelelők. Ebben az esetben semmi szükség hidrolizátumokra, szójatej vagy rizstej alapú tápszerekre, nem jelent problémát, ha sovány tej, demineralizált savópor vagy savófehérje szerepel az összetevők között.

Sokan – helytelenül – ragaszkodnak a hipoallergén tápszerekhez, még akkor is, ha arra nincs szüksége a gyermeküknek. Az ő megnyugtatásukra szolgáljanak azok a 2014-ben közzétett, széleskörű nemzetközi vizsgálatokkal és kutatásokkal alátámasztott eredmények, amik alapján az allergének (pl. tehéntej fehérjéi) kerülése nem vezet a későbbi allergiás megbetegedések kockázatának csökkenéséhez. Épp ellenkezőleg, az allergénekkel való minél korábbi találkozás hozzájárul a gyermek- vagy felnőttkorban létrejövő allergiás megbetegedések valószínűségének csökkentéséhez.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész