Ujjszopás és körömrágás is védhet az allergiától

Ujjszopás és körömrágás is védhet az allergiától

Idegeire megy, hogy a gyermeke szopja az ujját vagy rágja a körmét? A Pediatrics nemzetközi gyermekgyógyászati folyóiratban megjelent egy publikáció, ami – a számos rossz oldala mellett – rávilágít ezeknek a szokásoknak egy kis előnyére is. Kiderült ugyanis, hogy azok a gyermekek, akik szopják az ujjukat vagy rágják a körmeiket, netán mindkét „hóbortnak” hódolnak, nagyobb korukban vagy felnőttként kevésbé hajlamosak az allergiára.

gyakori-koromragas-720x340

Allergológiai bőrteszttel (ún. Prick-teszt) vizsgálták azt, hogy az 5, 7, 9 vagy 11 éves korukban rossz szokásokkal rendelkező gyermekek közül többen lettek-e 13, illetve 32 éves korukra bizonyos allergénekre (pl. fűpollen, macskaszőr, házipor) érzékenyek, mint azok közül, akik nem szopták az ujjukat, illetve nem rágták a körmüket.

Kiderült, hogy a gyermekkorukban a kezüket a szájukba nem vevő gyermekek 49 százalékban voltak érzékenyek legalább egy allergénre. Ezzel szemben az ujjszopásnak vagy körömrágásnak hódolók 38 százaléka mutatott fokozott érzékenységet legalább egy allergénre. És ha mindkét rossz szokás jellemző volt a gyermekre, akkor „csak” 31 százalékos gyakorisággal lett pozitív a bőrteszt-eredmény.

Úgy tűnik, hogy ez a felismerés is azt az egyre népszerűsödő elvet erősíti, miszerint a túlságosan tiszta környezetben nevelt, kórokozókkal és allergénekkel nem találkozó gyermekek gyakrabban lesznek allergiásak, mint a bizonyos mennyiségű „koszt” is elfogyasztó társaik.

Forrás:

MNT