Miért jó a feldolgozatlan tej?

Miért jó a feldolgozatlan tej?

Szüleinktől, nagyszüleinktől sokszor hallottuk, hogy a frissen fejt tej telt ízének nincs párja… Most már tudományos vizsgálatok is alátámasztják azt, hogy a beltartalmi anyagaitól meg nem fosztott tej nem csak finomabb, de egészségesebb is, mint az élelmiszeriparilag feldolgozott.

c610x232_pta_29-01-rohmilch-fotolia_42191226_s_wmz_vmz

Bebizonyosodott, hogy a termelőtől beszerzett, feldolgozatlan tej magasabb ómega-3-zsírsav-tartalommal rendelkezik, mint a pasztőrözött, homogenizált, csökkentett zsírsavtartalmú, bolti tejek. Mivel az ómega-3 zsírsavakat az emberi szervezet nem tudja előállítani, és fő forrásuk a táplálék, különösen lényeges a tejek és tejtermékek ómega-3-zsírsavtartalma,- főként akkor, ha figyelembe vesszük, hogy az emberi szervezetben az ómega-3 zsírsavak különféle gyulladáscsökkentő hatású vegyületek előállításának kiindulási vegyületei is egyben. Ez részben meg is magyarázza azt, hogy miért fordul elő ritkábban az asztmás megbetegedés az ómega-3-zsírsavakban dús, nyers tejet ivók körében.

Tejallergia teszt

Már sok vizsgálat igazolta azt, hogy a feldolgozatlan tejet fogyasztó gyermekek ritkábban lesznek asztmásak, mint a bolti tejen felnövők. Mégis, mivel a nyers tej különféle kórokozókat tartalmazhat, annak a hőkezelés (felforralás) nélküli fogyasztása nem ajánlott.

Lényeges azonban tudni, hogy minél többféle élelmiszertechnológiai eljárásnak (pl. a 72-75 °C-ra való felmelegítéssel járó pasztörizálás vagy a homogenizálás) vetik alá a tejet, annak annál inkább csökken az ómega-3 zsírsavtartalma. Ennek fényében célszerű a boltok polcain sorakozó tejek közül választani!

Megnyugtató ugyanakkor, hogy a tej ómega-6-zsírsavtartalma, – amely zsírsavaknak a szervezetbeni lebomlása gyulladáskeltő anyagok keletkezéséhez vezethet – számottevően nem változik a feldolgozás hatására sem.

Forrás:

PTA-aktuell