Tudta-e? Hasznos tudnivalók allergiás kismamáknak

Tudta-e? Hasznos tudnivalók allergiás kismamáknak!

 

Vezethet a várandósság allergiás megbetegedés kialakulásához?

A terhesség önmagában nem okoz allergiát. Előfordulhat azonban, hogy a várandóssággal összefüggő pszichés megterhelés ahhoz vezet, hogy korábban nem tapasztalt allergiás panaszok jelennek meg; azaz a terhesség alatt válik valaki allergiássá.

 

Megengedettek az allergiadiagnosztikai eljárások a várandós nőknél? Milyen allergiateszt végezhető a kismamáknál?

Ha valaki a várandóssága hónapjai alatt szeretné kideríteni azt, hogy mire allergiás, akkor tudnia kell, hogy az egyéb esetekben alkalmazható módszerek közül nem mindegyik áll rendelkezésére. Az allergológusok által végzett rácseppentéses bőrtesztet, az ún. Prick-tesztet nem szabad a gyermeket váróknál alkalmazni egy esetlegesen bekövetkező intenzív allergiás reakció vagy anafilaxiás sokk veszélye miatt.

A vérből történő IgE-szint meghatározáson alapuló allergiadiagnosztikai vizsgálatok elvégzésére azonban van lehetőség. Ez egyszerűen és gyorsan akár otthon is elvégezhető az Imutest allergiagyorsteszt használatával.

 

Hogyan hat a várandósság a már meglévő allergiára? Súlyosbítja vagy enyhíti a tüneteket?

Nem egyértelmű az, hogy milyen hatással van a várandósság a már meglévő allergiára. Lehetséges, hogy a szervezet hormonháztartásának a terhesség alatti megváltozása felerősítheti a már meglévő allergiás panaszokat. Különösen a második trimeszterben küzd sok kismama gyakori orrdugulással.  A friss levegőn tartózkodás, és a kíméletes, tengersós orrspray-k használata, orröblítések végzése enyhíthet ezeken a panaszon.

 

Van-e lehetőség az allergia kezelésére a várandósság alatt?

A kismamák allergiás panaszait, amennyire lehetséges, kordában kell tartani. Elsőként az allergének kerülése, az allergén-expozíció csökkentése javasolható. Ha ez nem valósítható meg, vagy nem vezet a várt eredményre, akkor patikaszerekhez kell fordulni.

A fejlődő embrió vagy magzat egészségét szem előtt tartva az allergiaellenes gyógyszerek egy részének az alkalmazása nem javasolt a kismamák számára. Lényeges a szülész-nőgyógyász kezelőorvossal, az allergológussal, a háziorvossal vagy a gyógyszerésszel való konzultáció, hogy az allergiás panaszoktól szenvedő kismamák megtalálják azt a megoldást, ami elfogadható módon, ugyanakkor biztonságosan, a gyermek egészséges fejlődését nem veszélyeztetve enyhíti az allergiás tüneteiket.

 

Alkalmazhatnak-e allergiaellenes gyógyszereket a várandós nők?

A fejlődő embrió vagy magzat egészségét szem előtt tartva az allergiaellenes gyógyszerek egy részének az alkalmazása nem javasolt a kismamák számára.

Az allergiás panaszok jelentette terhet, az allergia kezelésére szolgáló gyógyszer szedése jelentette hasznot, illetve a fejlődő gyermek egészségkárosodásának a kockázatát elemezve az orvos dönt arról, hogy szükséges-e gyógyszert alkalmazni, és ha igen, akkor mire essen a választás.

Hogyan kezelhetik a kismamák az allergiás orrpanaszaikat?

Kockázatmentesen alkalmazható a várandósság időszakában a tengeri sós, vizes orröblögetés/orrspray. Eredménnyel járhat az orrjáratok zsíros, vazelines kenőccsel való kenegetése is. Ha mindez kevésnek bizonyul, akkor a megfelelő terápia megtalálása céljából orvoshoz kell fordulni.

Alkalmazhatnak „gyógyszeres” orrcseppeket vagy orrspray-ket a kismamák?

Az allergiaellenes hatóanyagú, azelasztint tartalmazó orrspray alkalmazása az első trimeszterben lehetőleg kerülendő, alkalmazására a második és a harmadik trimeszterben is csak orvosi javaslatra kerülhet sor.

Az érösszehúzó, váladékozást csökkentő, lohasztó hatású orrcseppekkel (pl. fenilefrin, oximetazolin, xilometazolin, nafazolin, tramazolin hatóanyagok) óvatosan kell bánni. Várandós és nem várandós betegeknek sem javasolt az egy héten túli alkalmazásuk, mivel hosszas használat következtében – mellékhatásként – kialakulhat az orrnyálkahártya gyulladása és a fokozott orrdugulás (az ún. rhinitis medicamentosa, azaz a gyógyszerfüggő orrnyálkahártya gyulladás nevű kórkép).

Vannak arra vonatkozó ismeretek, hogy a terhesség alatt a gyakori, rendszeres érösszehúzó hatású orrcsepp-használat eredményeként a magzat vér- és oxigénellátása hiányos lehet, illetve a terhesség vége felé gyakran regisztrált CTG-görbén is kóros eltérések mutatkozhatnak. A hangsúly a mennyiségen/dózison van: a mértékletes, orvosi javaslatnak megfelelő módon és ideig tartó orrcsepp-használat a kismamák közérzetét javíthatja, ugyanakkor a magzatot sem veszélyezteti.

Milyen szemcseppet használhatnak a kismamák?

Ha a szem viszketése, könnyezése nagyon zavaró, akkor elsőként a szembe jutó allergének kimosását is biztosító, a szemhez kíméletes műkönnyek közül lehet válogatni. Ezek használata nem jelent veszélyt a fejlődő embrióra, magzatra.

Tény, hogy a szem könnyezését, viszketését hatékonyan csillapító, allergiaellenes hatóanyagot (azelasztint vagy kromoglikát-nátriumot) tartalmazó szemcseppek vény nélkül is kiválthatók a gyógyszertárakban, alkalmazásuk azonban csak orvossal történő egyeztetést követően javasolt.

Mivel kezelhetik a kismamák a csalánkiütést vagy a rovarcsípést követő duzzanatot?

Allergiás bőrpanaszok (pl. csalánkiütés, rovarcsípést követő viszketés és duzzanat) helyi kezelésére – indokolt esetekben – a dimetinden tartalmú készítmények (pl. gél) alkalmazhatók. Néhány szempontot azonban szem előtt kell tartani. A kezelés szempontjából szükséges lehető legkisebb bőrfelületen szabad csak alkalmazni a készítményt, és a bőr allergiás reakciót nem mutató területeit nem kell bekenni vele. Sérült, hámhiányos bőrre, horzsolt, vágott vagy egyéb típusú nyílt sebekre a készítmény nem alkalmazható, mivel ebben az esetben a hatóanyag felszívódása és a magzathoz való eljutásának az esélye fokozott.

Szedhetnek-e tabletta vagy kapszula formájában allergiaellenes gyógyszereket a kismamák?

Tény, hogy az allergiaellenes hatóanyagok helyi, azaz orrspray-ként vagy szemcseppként való használatából eredően jóval alacsonyabb mennyiségű hatóanyag jut el a fejlődő embrióhoz, magzathoz, mint egy belsőlegesen alkalmazott tablettából vagy kapszulából.

Amennyiben a külsőlegesen alkalmazott, helyileg ható készítmények alkalmazása nem eredményre vezető, akkor a kezelőorvos tud olyan allergiaellenes tablettát javasolni, aminek az alkalmazása csak minimális kockázatot hordoz.

 

Mekkora eséllyel lesz allergiás a megszületendő gyermek?        

  • Abban a szerencsés helyzetben, ha egyik szülő sem allergiás, akkor mindössze 5-15 % az esélye annak, hogy allergiás lesz a gyermek.
  • Ha az anya vagy az apa allergiás, akkor 20-40 %-ra nő az esélye annak, hogy a megszületendő gyermek is előbb vagy utóbb, de az allergiások közé fog tartozni.
  • Ha mindkét szülő szenved valamilyen típusú allergiában, akkor már 40-60 % valószínűséggel lesz a gyermek is allergiás.
  • Ha mindkét szülő ugyanabban a típusú allergiában szenved, akkor pedig 60-80 % a rizikója annak, hogy az allergia a gyermeküknél is meg fog jelenni.

Felhasznált irodalom:

https://www.allergiecheck.de/allergie/allergie-in-der-schwangerschaft.html

www.pharmindex-online.hu