Allergia kezelése kutyáknál

Allergia kezelése kutyáknál

Az állatok és emberek anatómiája különbözik, mégis a háziállatok is képesek elkapni „fertőzéseket”, így kialakulhat náluk is egyfajta állandó rossz közérzet. Antihisztaminnal lehet kezelni ezeket a problémákat, de csak alapos ismeretek esetében, hiszen nem tudhatod, hogyan reagál majd a kutyád teste. Ezért összegeztük az antihisztaminok fajtáit és hogy milyen mennyiség adható kutyáknak. Olvass tovább!

phpthumb_generated_thumbnail

Mire lehet allergiás a kutya?

Az allergia a kutyáknál általában 1 és 3 éves kor között alakul ki, de előjöhet később is. Hasonlóan az emberekhez, ők is lehetnek allergiásak a pollenre és élelmiszerekre, valamint a házi bolhára is. A legtöbb allergén a levegőben található, így egy kutya is könnyedén be tudja lélegezni. Az allergia felléphet súlyosan náluk is, ezért mindenképp szükséges gyógyszeres kezelés!

Az allergia lehetséges tünetei kutyáknál:

– bőrproblémák (viszketegség, ekcéma, szőrhullás, makacs hallójárat-gyulladás)
– légúti tünetek (orrfolyás, könnyezés, kötőhártya-gyulladás, hörghurut)
– emésztési zavarok (hasmenés, hányás)
kutyaallergi2

Mivel lehet kezelni az allergiát kutyáknál?

Az antihisztaminok csökkentik a tüneteket és erősítik az immunrendszert az allergének elleni küzdelemben. Van néhány fajtája, amit bármilyen fajtájú kutyánál lehet alkalmazni.

A legnépszerűbb antihisztamin a difenhidramin. Bármilyen fajtájú kutyánál lehet alkalmazni, de vényköteles és nagyon fontos a megfelelő adagolása! Összeállítottunk egy kis útmutatót, ami segítségül szolgálhat ezekben az esetekben, de mindenképp érdemes állatorvossal konzultálni allergia esetén.

Difenhidramin adagolása allergiás kutyáknál:

xkutya1-jpg-pagespeed-ic-wsgha8hdc0-1

Cetirizin adagolása allergiás kutyáknál:

kutyaallergiatablazat2

Klórferinamin adagolása allergiás kutyáknál:

kutyaallergiatablazat3

 

Lehetséges mellékhatások az allergiás kutyáknál a gyógyszerek miatt

– nyugtalanságkutyaallergia4
– letargia
– hasmenés
– hányás
– szájszárazság
– remegés
– izgatottság

Májbetegségben szenvedő kutyáknál óvatosan kell bánni ezekkel az összetevőkkel! Mindenképp ki kell kérni állatorvos véleményét is! Az adagolást, mennyiséget mindenképp be kell tartani, illetve figyelni kell a kutya étkezésére is, a megfelelő hatás érdekében!

Forrás:http://www.agraroldal.hu/allergia-kezelese-kutyaknal.html